زمان هضم غذا | بهتر است زمان هضم غذاها در بدن را برای هضم بهتر بدانید


بیایید چند دقیقه ای راجع زمان هضم غذا و خوردنی ها صحبت کنیم بیشتر زمان روز ما به این که چه چیزی بخوری چه زمان
و کجا غذا بخوریم می گذرد. منظورم این است که خوردنی ها همیشه در فکر ماهستند. بنابراین فواید
غذا خوردن آگاهانه و برنامه ریزی شده کاملا اهمیت پیدا می کند. کمبود اطلاعات در مورد زمان
هضم خوراکی های مختلف میتواند بر سلامتی و احساس کلی ما و همچنین کنترل وزنمان تاثیر منفی
بگذارد. اگر چه مدت زمان لاطم برای هضم غذاهای مختلف در بدن به دلیل شرایط جسمی، ویژگی های
مختلف دستگاه گوارش، سن و حتی جنسیت از فردی به فرد دیگر متفاوت است با این حال دانستن زمان
میانگین هضم غذاهای مختلف به شما کمک می کند تا بتوانید وعده های غذایی خود را به درستی
مدیریت کند و همیشه انرژی کامل داشته باشید.

زمان هضم غذا در بدن ما به چه میزان هست

اگر بخواهیم ساده توضیح دهیم می توانیم زمان هضم را به عنوان طول فرایندی بدانیم که در آن
مواد غذایی که می خوریم تبدیل به قطعات بسیار کوچکی می شوند و از طریق دستگاه گوارش
به جریان خون منتقل می گردند.

ما در این جای مدت زمانی که غذا باید برای هضم در معده بماند را بررسی می کنیم.

غذایی که مصرف می کنیم به دو دسته تقسیم
می شود :

غذاهایی که به سرعت هضم می شوند :

غذاهای زودهضم معده شما را پر نمی کنند و بنابراین باعث پرخوری شده و مصرف کالریتان را
بیشتر کرده منجر به افزایش ون می شوند. بزرگتترین علل افزایش وزن ناشی از غذاهای زود هضم و آبمیوه ها
است که مقدار قند بالایی دارند.

غذاهایی که به آرامی هضم می شوند : 

غذاهای دیرهضم آهسته جذب بدن می شوند و برای بدن
شما انرژی ثابت تامین می کنند.

اگر رژیم غذایی شما مبتنی بر غذاهای زودهضم باشد ممکن است بیشتر از آن چیزی که واقعا بدنتان
نیاز دارد بخورید زیرا به زودی بعد از خوردن از سیستم گوارش عبور کرده و  دوباره گرسنه خواهید شد
این نوع غذاها به یکباره باعث تقویت انرژی شما به عبارت دیگر جهش سطح گلوکز می شوند، درست
است که کسب انرژی فوری خوب است ولی اگر بدن شما سرشار از گلوکز شود فقط به اندازه نیازش از
ان استفاده می کند و مابقی آن را به عنوان چربی در بدن ذخیره می کند.

از سویی دیگر هر چه سطح قند خون شما آرام تر بالا رود انرژی متعادل و پایدارتری را برای بدن
تامین می کند.

ولی اگر فقط از غذاهایی که دیرهضم هستند استفاده کنید باعث می شود دشتگه گوارش شما
بدون توقف در طول روز کار کند و بدنتان را به سختی بیندازد.

تغذیه صحیح با توجه به زمان هضم غذا

به طور کلی توصیه نمی شود غذاهایی که با سرعت های مختلف هضم می شوند را در یک وعده غذایی همزمان
مصرف کنید و باید از خورد غذاهای زود هضم بعد از غذاهای دیرهضم اجتناب کنید. این امر به این دلیل است که
فرایند هضم بخش اول غذایی که خورده اید هنوز تمام نشده است و شما با خوردن بخش دوم فشار بیش از حد و مضری
بر دستگاه گوارش خود وارد می کند.

ناهار بهترین وعده برای مصرف غذاهایی با زمان متفاوت هضم است در این زمان سیستم گوارش ما بهتر کار می کند.

صبح و شب بهتر از غذاهای ساده که سریعتر جذب می شود را مصرف کنید. به این ترتیب صبح می توانید فورا به بدن
انرژی برسانید و شب ها با معده پر نخوابید.

می توانید در ابتدا خوراکی های زود هضم مانند میوه ها را مصرف کنید سپس به محض هضم میوه ها
از کربوهیدرات های پیچیده که هضم آهسته تری دارند استفاده کنید.

خوردن میوه بعد از یک وعده غذایی سنگین دیر هضم می تواند باعث ته نشست میوه در معده و تخمیر و مشکلات
گوارش شود.

اگر زمانی که هنوز معده شما در حال هضم وعده قبلی است چیزی بخورید باعث افزایش فشار روی معده و احساس ناراحتی
و سنگینی شود.

زمان هضم غذا های مختلف در بدن

زمان هضم آب

نوشیدن آب با معده خالی بلافاصله وارد روده می شود و زمانی برای هضم نیاز ندارد. توصیه می شود صبح
ناشتا یک لیوان آب نوشید تا باعث هیدراتاسیون سریع بدن شود. آب را نیم ساعت قبل از غذا بنوشید نه به دلیل
هضم بهتر غذا بلکه به دلیل پیشگیری از شستشوی مواد مغذی.

زمان هضم آب میوه و سبزیجات و اسموتی

آب میوه و سبزیجات بین ۱۵ تا ۲۰ دقیقه طور می کشد تا در دستگاه گوارش تجزیه شود و می توان آن ها را
به عنوان صبحانه ای سبک بنوشید.

اسموتی ها که برخلاف آبمیوه ها حاوی فیبر هستند بیشتر معده را پر نگه داشته و ۲۰ تا ۳۰ دقیقه زمان
برای هضم نیاز دارند.

زمان هضم غذا و میوه ها

زمان هضم هندوانه ۲۰ دقیقه

زمان هضم خربزه و طالبی ۳۰ دقیقه

زمان هضم پرتقال ، گریپ فروت، انگور و موز ۳۰ دقیقه

اغلب میوه های دیگر مانند سیب ، گلابی ، گیلاس ،
الو و کیوی : ۴۰ دقیقه

توصیه می شود فقط میوه هایی که همزمان هضم می شوند را با هم بخورید تا از مشکلات گوارشی
پیشگیری شود. به همین دلیل است که هندوانه همیشه باید به تنهایی خورده شود.

زمان هضم غذا و سبزیجات تازه

زمان هضم سبزیجات تازه

مeg زمان هضم سبزیجات تازه بین ۳۰ تا ۴۰ دقیقه است.

سبزیجاتی که آب زیادی دارند مانند کاهو، خیار ، فلفل دلمه
و گوجه فرنگی ۳۰ دقیقه

سبزیجات با برگ سبز مانند کیل ، بروکلی ، گل کلم ،
بوک چوی ۴۰ دقیقه

زمان هضم  سبزیجات پخته و بخار پز

سبزیجات پخته و بخار پز حدود ۴۰ دقیقه زمان برای هضم نیاز دارند

زمان هضم ماهی

زمان هضم همه ماهی ها بین ۴۵ تا ۶۰ دقیقه متغیر است

زمان هضم سالاد با سس حاوی روغن

زمان هضم سالاد با سس حاوی روغن

سالادی که برای سس آن از روغن استفاده شده  باشد حدود یک ساعت طول می کشد تا در معه هضم شود.

زمان هضم  سبزیجات نشاسته ای

سبزیجات نشاسته ای از جمله سیب زمینی سفید، سیب زمینی شیرین ، بادنجان ، هویج ، نخود سبز ،
کدو تنبل ، لبو و چغندر ، تربچه ، شلغم ، ذرت ، کنگر ، جعفری ، کرفس ، ترب و غیره زمان هضم
بیشتری از سایر سبزیجات نیاز دارند و برای هضم یک و نیم تا دو ساعت زمان نیاز دارند.

زمان هضم  دانه ها

برنج ، گندم سیاه ، کینوا ، جو دو سر و سایر دانه ها همه حدود ۲ ساعت زمان برای هضم نیاز دارند.

زمان هضم  حبوبات

لوبیا ، نخود ، عدس و سویا به ۱۲۰ دقیقه زمان برای هضم
نیاز دارند.

زمان هضم  لبنیات

زمان هضم  لبنیات

زمان  هضم لبنیات دو ساعت است.

شیر و لبنیات کم چرب حدود ۶۰ دقیقه

پنیرنرم ۲ ساعت

پنیر سفت ۵ ساعت

زمان هضم  تخم  مرغ

زده تخم مرغ ۳۰ دقیقه

سفیده تخم مرغ ۴۵ دقیقه

زمان هضم آجیل و دانه ها

آجیل ها بسیار سنگین بوده و زمان هضمشان حدود
۳ ساعت است. آجیل ها شامل بادام زمینی ، مغز بادام،
بادام هندی ، گردو، فندق و غیره می شود.

تمام دانه های پرچرب مانند دانه آفتابگردان، کدو تنبل
و کنجد حدود ۲ ساعت برای هضم نیاز دارند.

زمان هضم مرغ

بوقلمون ، جوجه کباب ،  مرغ سرخ شده یا آب پز
حدود یک و نیم تا دو ساعت زمان برای هضم نیاز دارند.

زمان هضم گوشت قرمز

هضم انواع گوشت قرمز بین سه چهار ساعت طول می کشد.

منبع : bamai ، nestandglow

تهیه و ترجمه گروه تغذیه نیک صالحی

اختصاصی نیک صالحی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *